״מפקירים את גופם של גברים״: דיון סוער בבג״ץ 1893/24 בנושא גניבת זרע מגברים מתים

ביום 6/1/2025, התקיים דיון בבג"ץ 1893/24  בפני כבוד השופט: יצחק עמית, דפנה ברק-ארז, נועם סולברג.

בדיון שהתקיים בבית המשפט העליון בשבתו כבג״ץ, נחשפה תמונה מטרידה של הפקרת זכויותיהם של גברים בישראל.

העתירה, שהוגשה על ידי יו"ר ״בוחרים במשפחה״, יו"ר בצלמו, יו"ר ״אבות למען צדק״, מעלה שאלות קשות לגבי האופן שבו המדינה מתייחסת לאוטונומיה של גברים על גופם.

״הפך למפלצתי״

״חיילים ואזרחים נחרדו לגלות שזרעם נהפך להפקר, שגם ניתן לנתח ולחתוך אשך ואין להם יכולת להגן על עצמם״, כך פתח מיכאל פואה את טיעוניו בפני בית המשפט. ״זה הפך באיזשהו מקום למפלצתי״, הוסיף.

במהלך הדיון התברר כי במשך 20 שנה המדינה מבצעת הליכים של שאיבת זרע מנפטרים, ללא כל בסיס חוקי ברור וללא הסכמה מפורשת מצד הגברים. כן, קראתם נכון – המדינה שכל כך מקפידה על זכויות נשים בבתי הדין הרבניים, פתאום שוכחת את כל עקרונות האוטונומיה כשמדובר בגברים.

חוק האנטומיה והפתולוגיה: האם יש הסדר שלילי?

במרכז הדיון עמדה השאלה האם חוק האנטומיה והפתולוגיה משנת 1953 אוסר על נטילת זרע מנפטרים. המדינה טענה כי מדובר ב״לקונה״ (חֶסֶר) בחוק, שכן ב-1953 לא הייתה קיימת הטכנולוגיה הזו. אולם, כפי שציין פואה: ״החוק נמצא בתוך מסגרת תרבות והוא נועד להגן על אותו ציבור״.

״למה אדם צריך להגן על עצמו עם כרטיס אדי?״

אחד הרגעים המטרידים בדיון היה כאשר המדינה הציעה פתרון של ״כרטיס אדי״ – כלומר, שגברים יצטרכו להצהיר מראש שהם מתנגדים לשאיבת זרע לאחר מותם. פואה הגיב בחריפות: ״לא ברור לי למה אדם צריך להגן על עצמו עם כרטיס אדי. החוק לא מדבר על חיילים, הוא מדבר על כלל הציבור״.

הוראת שעה ללא בסיס חוקי

לאחרונה, בעקבות המלחמה, פרסמה המדינה ״הוראת שעה״ בנושא – ללא כל בסיס חוקי או נימוקים. ״פתאום יום אחד מישהו אמר הוראת שעה ופרסם באינטרנט בלי שום משהו שאפשר אפילו לתקוף״, תיאר פואה את המצב האבסורדי.

לקראת הכרעה

בית המשפט העליון טרם הכריע בסוגיה, אך הדיון חשף את הפער העצום בין ההגנה על זכויות נשים לבין ההפקרה השיטתית של זכויות גברים במדינת ישראל.

השופטת ברק-ארז אמנם העלתה הצעות פרקטיות, כמו תיעוד העמדה בתיק הרפואי של החייל, אך נראה כי הבעיה עמוקה הרבה יותר.

נותר רק לקוות שבית המשפט העליון יזכור שגם לגברים מגיעה הזכות הבסיסית לאוטונומיה על גופם, גם אחרי מותם.

אחרת, כדברי העותרים, נמשיך לחיות במציאות שבה ״גופם וזרעם של גברים מופקר״.

לעיון בפרוטוקול הדיון בג"ץ 1893/24 מיום 6/1/2025

החלטות קודמות של בית המשפט בג"ץ 1893/24


לגלות עוד מהאתר אבות למען צדק

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

תמונת הפרופיל של אבות למען צדק

By אבות למען צדק

אבות למען צדק - אתר החדשות והמאמרים הרשמי של העמותה. מקדמים שוויון זכויות לגברים, אבות ובנים. פועלים במרחב הציבורי והמשפטי ובמשרדי הממשלה.

לגלות עוד מהאתר אבות למען צדק

כדי להמשיך לקרוא ולקבל גישה לארכיון המלא יש להירשם עכשיו.

להמשיך לקרוא