תופעת ניכור הורי
ביום 25 במאי 2019 הכיר ארגון הבריאות העולמי בתופעת ניכור הורי במסגרת עדכון ICD-11 סומן כקוד QE.52 בעיה ביחסי מטפל וילד. – קישור לפרסום הרשמי.
בלחץ ארגוני הנשים אשר מכחישות את התופעה זאת מאחר ומרבית הפוגעות הינן נשים, הסיר ארגון הבריאות העולמי את תופעת הניכור ההורי בגרסה העדכנית של ה- ICD11.
ניכור הורי, הינו מצב בו מתפתח יחס של ניכור של ילד כלפי אחד מהוריו וזאת כאשר אין סיבה מוצדקת. מקרים אלה מוגדרים כתסמונת ניכור הורי אשר מזינה את עצמה נוכח הסתה של הילד על ידי אחד ההורים הגורמת לו להדחיק כל רגש חיובי כלפי ההורה השני. מצב של ניכור הורי מגיע עד לידי כך שהילד בעצמו תורם לתחושת הניכור וזאת על ידי השמצת ההורה האחר והצגת טענות והאשמות כלפיו וזאת ללא ביסוס ואחיזה במציאות.
כיום, מנצלים משמורנים רבים את הקטין למאבק במי שאינו משמורן, לעיתים נעשה הדבר כניסיון להפעיל לחץ פסול ולעיתים בשל סיבות אחרות כגון הפרעות אישיות הבאות לידי ביטוי בנקמה , כעס, שנאה וכד’ כלפי ההורה השני. מצב זה גורם לפגיעות נפשיות ורגשיות בקטין ונוגד את טובת הקטין הזקוק לשני הוריו כפי שנקבע במחקרים רבים ומדו”ח וועדת שניט.
בנוסף נגרמות הוצאות רבות במערכת הרווחה, המשטרה ובתי המשפט. ובין היתר גורם המצב כיום גם לריבוי תלונות שווא רבות במשטרה של המשמורן כדי להמציא עילה להפעלת החוק בנוסחו כיום על מנת לעשות בו שימוש לרעה ככלי לניתוק הקטין מבן משפחתו.
להורה שנפגע אין כלי יעיל ומהיר לתיקון המצב, במרבית המקרים עוברים חודשים רבים עד אשר בית המשפט מתערב אם בכלל ניתן לתקנו שכן לאחר מספר שבועות של ניתוק קשר כבר נגרמים לקטין נזקים נפשיים רבים, מצב זה של שימוש בקטין כאובייקט וככלי, תוך ניתוקו של הקטין מהורה, גורם לקטין עצמו פגיעות נפשיות ורגשיות חמורות עם השלכות לטווח ארוך ומהווה התנהגות אלימה והתעללות נפשית, בקטין בהורה השני ובני משפחתו כאחד.
הנפגעים העיקריים מניכור הורי הם גברים. גם נשים נפגעות מניכור הורי אך היחס הוא שנשים מנכרות הרבה יותר מגברים. הסיבה העיקרית לכך היא האפליה כנגד גברים בחוק האפוטרופוס הקרוי “חזקת הגיל הרך” הנהוגה עד היום בישראל והיעדר הורות משותפת.
המחקרים גם מראים, על בסיס הודעות עצמיות, שהילדים מעוניינים לשמור על קשר עם שני ההורים, כמו למשל במחקרו של ווילפריד פון בוך-גלהאו (Galhau-Boch von Wilfrid ) ניכור הורי מהווה צורה חמורה של אלימות והתעללות נפשית ואלימות באשר היא אלימות, ללא קשר למינו של האדם האלים, יש להפסיקה לאלתר.