בישראל 2024 אין מקום לכבול אדם בנישואין לא רצויים, סרבנות גט ו/או עגינות מצד אדם ללא קשר למינו של אדם הינו מעשה פסול לכל דבר ועניין.
ביום שלישי , 19 במרס 2024 , בשעה 12:00יתקיים דיון בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בנושא : מניעת עגינות בישראל – לציון יום העגונה
עגונה: עגונה היא אישה נשואה שמקום הימצאו של בעלה אינו ידוע, כיום כוללים במצבי העגינות גם מקרים בהם מקומו של בן או בת הזוג ידוע אך הוא נמנע מלשחרר את הצד השני בגט ונמצא מחוץ לישראל או נמצא בישראל ומסיבות כאלה ואחרות עגינות לא ניתן לכוף אותו לגט.
סרבנות גט: סרבנות היא מצב שבו אחד מבני הזוג מסרב לתת או לקבל גט למרות שבית הדין החליט שיש לעשות כן וקבע מועד לסידור הגט, בנוסף ישנם הליכי גירושין מתמשכים שאין להגדירם כמקרי סרבנות.
גברים עגונים: למרות שעל פי התפיסה ההלכתית, גבר לא יכול להיות עגון, בפועל קיימים עשרות גברים שמקום המצאה של האישה ידוע ומסיבות כאלה ואחרות לא ניתן לכוף אותה לקבל גט.
הנהלת בתי הדין הרבניים פרסמה ביום 14/02/2017 דוח בעניין סרבנות גט, יותר ממחצית מתיקי סרבנות הגט היו של נשים. מהנתונים עולה כי בתקופה האמורה , נמצאו 427 נשים שסירבו לגט לעומת 382 גברים, במקביל ברור שאין הלימה בין סרבנות נשים לסנקציות שנפסקו, לגברים הוצאו 69 פקודות מאסר לעומת אפס נגד נשים.
במאמר העוסק בגברים מסורבי גט – הצד השקוף של תופעת סרבנות הגט, מאמרו של עו"ד דוד ברלינר, מוצגים נתונים המעידים על העדר סעדים למצוקתו של גבר עגון / מסורב גט הכבול בנישואין. זאת ועוד, אלא שבתי הדין אף "מעודדים" את המשך הסרבנות של האישה.
הזכאות של אישה למזונות ומדור נמשכת עד הגירושין, דבר שמהווה תמריץ כלכלי לאישה- הסרבנית לסרב להתגרש. סירוב בתי הדין להטיל סנקציות על האישה-הסרבנית מחד, ומאידך הקביעה שהגבר-המסורב יצטרך להמשיך לשלם מזונות, לעיתים במשך עשרות שנים, מעודדת הלכה למעשה את האישה-הסרבנית להמשיך לעגן את הגבר.
בתי הדין מחייבים גברים סרבנים ומסורבי גט בתשלום מזונות אישה ומדור, במקרה של סרבן גט בית הדין הרבני מחייב בצווי הגבלה ומטיל עליהם אחת או יותר מהסנקציות הבאות(רשימה חלקית): פקודת מאסר נגד סרבן הגט ללא הגבלה, צו עיכוב יציאה מהארץ,הגבלה על קבלת דרכון ישראלי או הארכת תוקפו, למעט לצורך חזרה לישראל,הגבלה על קבלת, החזקת או חידוש רישיון נהיגה, הגבלה על האפשרות להתמנות, להיבחר או לשמש במשרה בשירות המדינה, הגבלה על האפשרות לעסוק במקצוע שהעיסוק בו מוסדר על פי דין או להפעיל עסק הטעון רישוי או היתר על פי דין (כדוגמת רואה חשבון, עורך דין, רופא ורוקח), הגבלה על האפשרות לפתוח או להחזיק חשבון בנק או למשוך שיקים מחשבון בנק (באמצעות קביעה כי סרבן הגט הוא לקוח מוגבל מיוחד), לעקל מקרקעין ומיטלטלין של הסרבן, להטיל עיקול על גמלה או קצבה שמקבל סרבן הגט.
בעידן בו 'שוויון מגדרי' משמש כלי להטיה לרעת גברים, הגיעה העת ליתן בידי בתי הדין סמכויות שוות וזהות בסכסוכים משפחתיים ובין השאר להטיל הגבלות על נשים אלימות הכובלות את הגבר בזוגיות לכל הפחות בכלים המוגדרים בחוק.
ברוח השוויון הפורמלי, נכון לתקן את החוק ולחייב אישה סרבנית גט בתשלום “מזונות גבר” עד אשר תחדל מסרבנותה. לחייבה בתשלום מדור לבעלה ואת עלות כתובתה, הגיעה העת שבתי הדין יפעילו את מלוא סמכותם במידה שווה בסכסוכים משפחתיים ובין השאר יטילו הגבלות על נשים אלימות הכובלות את הגבר בזוגיות לכל הפחות בכלים המוגדרים בחוק במידה שווה לזו הנפסקת נגד גברים:
א. להחיל סנקציה כלכלית מקבילה על נשים, שתקרא ”מזונות גבר מסורב / עגון“, עד אשר תחדל מסרבנותה.
ב. לקבוע בחוק תשלום מדור לגבר המסורב גט / עגון .
ג. להגדיר סנקציה כלכלית מהותית שוות ערך לכתובה לטובת גבר מסורב / עגון.
ד. למחוק את סעיף קטן ג בחוק ובכך לבטל את הצורך באישור מיוחד של נשיא ביה"ד הרבני הגדול.
ה. וכאמור מעלה – להחיל פקודות מאסר ושאר הסנקציות המנויות בחוק ללא הבדל בין המינים.
אבות למען צדק ועמותת ה.ל.ב
לגלות עוד מהאתר אבות למען צדק
Subscribe to get the latest posts sent to your email.