19 גברים מוכים נפגעו היום מאלימות במשפחה מ-אישה אלימה, כך על פי פרסומי משטרת ישראל – במציאות הרבה יותר.
עשרות שנים ידוע באקדמיה בעולם, כי בנושא אלימות במשפחה קיימת סימטריה באלימות בין בני זוג, כן יש גם גבר מוכה ואישה מכה, כן יש אישה אלימה, ובנוגע לאלימות כנגד ילדים, לפי כל המחקרים, נשים מסוכנות הרבה יותר לילדים.
משבר הקורונה יצר לגברים רבים סיטואציה משפחתית בלתי אפשרית, גברים רבים חוו אלימות מילולית, אלימות כלכלית, אלימות נפשית, אלימות מינית, ואלימות פיזית מבנות זוגם ולצערנו מרביתם חוששים להתלונן – העמותה הוצפה בפניות מגברים במצוקה ולצערנו לא יכולנו לסייע למרביתם.
אלימות במשפחה אינה תופעה מגדרית, אלא מחלה חברתית רעה, שפוגעת לא רק בנשים אלא גם בגברים. בעמותת אבות למען צדק מכירים את הנתונים והמחקרים, שמצביעים על סימטריה באלימות בין בני זוג במשפחה. כמו כן, ברצוננו להסב את תשומת הלב, לידיעות על תת הדיווח והחשש של גברים מפניה לעזרה, שמא יחוו התעללות נוספת מידי גורמי אכיפת החוק בבואם להגיש תלונה על אלימות בת הזוג – מעצר המתלונן !
אירועים משנת 2020 :
22/6/2020 , גבר בן 30 מצפת נדקר בידי בת הזוג, פונה לבית החולים זיו במצב קשה כשהוא מורדם ומונשם.
15/1/20 , דינה זלוטניק, בת 30 מכרמיאל רצחה את חברתה בחמישים דקירות סכין
29/5/20 , אישה מירושלים דקרה למוות את בעלה וטענה למוות טבעי .
27/1/20 , אישה ניסתה לרצוח אישה בדרך לדיון בבית המשפט.
17/5/20 , אישה מקרית ביאליק בת 55 דקרה את בעלה בן 57 .
1/5/20 , אישה מקרית מלאכי בת 41 דקרה בסכין מטבח את בעלה בן ה-43.
9/2/20 , אישה דקרה בנסיון רצח את גרושתו של בן זוגה.
12/6/20 , אישה באשדוד דקרה את בן זוגה בנסיון רצח.
בשנתון משטרת ישראל ניתן לראות, כי 37% מהתיקים שנפתחו בגין אלימות בין בני זוג היו בגין תלונות של גברים נגד נשים, 7,184 תיקים על אלימות של בת הזוג נגד בן הזוג – ובתכנית למניעת אלימות במשפחה, מתעלמים לחלוטין מהגברים המוכים.
כמו כן, אנו מתריעים זמן רב, על תופעות אלו ומחלקת המחקר שלנו הביאה עדויות לקיומן, הן בהיבט האלימות הזוגית לסוגיה, הן בהיבט מעצרי שווא של גברים נפגעי אלימות נשים, כמו גם תת הדיווח, תוצאת החשש המוצדק.
בהתאם למידע שנמסר לנו ממשטרת ישראל, במסגרת חוק חופש המידע ושנתון משטרת ישראל, ומחקרים אמפיריים אמיתיים, עליהן אמורה הייתה הכנסת להתבסס בעת בחינת נושא רצח והאלמ”ב, הנתונים הם כדלקמן: בהתאם לשנתון משטרת ישראל, רצח מכלל העילות , בין השנים 2014-2018 , 568 גברים נרצחו ונרצחו 125 נשים. 82% גברים , 18% נשים.
השנתון גם מפרט, רצח נשים באלמ”ב בין בני זוג, 52 נשים בין השנים 2014 – 2018 , 7.5% מכלל אירועי הרצח – כאן ראוי לשאול מדוע לא מפרטים בדוחות המ.מ.מ ובדוחות משטרת ישראל בנוגע לרצח גברים וילדים בידי נשים! בממוצע רב שנתי, נרצחים בשנה בין 3-5 גברים בידי נשים במסגרת אלמ”ב.
בשנת 2019 נרצחו 5 נשים בידי בן זוגן, כאשר 3 נרצחו בחברה היהודית, ו- 2 נרצחו בחברה הערבית. שאר הנרצחות הן על רקע פלילי. מאידך, אם נשווה לשנת 2018, נשים רצחו לפחות 7 פעמים: נשים רצחו 3 בני זוג, 2 פעוטות הוטבעו למוות בידי האם, ו- 2 נשים נרצחו בידי נשים. כך שנראה שהתופעה של נשים רוצחות או אלימות, לא מקבלת מענה ציבורי מספק, אם בכלל.
במספרים מוחלטים מדובר בממוצע על כ- 110 גברים הנרצחים בשנה, לעומת 25 נשים הנרצחות בשנה (הנתונים כוללים את כלל עילות הרצח, פלילי , אלמ”ב, כבוד המשפחה). וכך גם השנתון של משטרת ישראל, מגלה שלא כצעקתן של ארגוני הנשים – לא נרצחת בכל יום אישה בישראל.
למעשה, מדינת ישראל היא מבין המדינות הבטוחות ביותר לנשים – הסיכוי של אישה להירצח בישראל בידי בן זוגה הוא – אחד למיליון!.
לסיכום:
אלימות של נשים כלפי גברים, כלפי נשים וילדים קיימת, היא תופעה נפוצה כולל אדישות וסלחנות של המערכת המשפטית כלפי התופעה וכעת אנו תקווה שיו”ר וועדת העבודה והרווחה של הכנסת יתן מענה לתופעה ולזכויות הגברים להגנה בפני אלימות נשים.
הצעה ליו”ר הוועדה:
במסגרת התכנית למניעת אלימות במשפחה, מוצע לתקצב הקמת מרכזי סיוע לגברים במשבר אשר יתנו מענה רוחבי לסוגיית גברים נפגעי אלימות במשפחה, מוצע לתקצב קו מצוקה יעודי לגברים, מוצע לתקצב מסגרות לטיפול בנשים אלימות.
לפתחו של חבר הכנסת חיים כץ, אתגרים מורכבים הדורשים טיפול מידי, כגון סיוע לגברים במצבי משבר בכלל ואלימות במשפחה בפרט. אשר לצערנו, לא ניתן סיוע הולם לגברים ואבות המצויים בקשיים משמעותיים בשגרה, ובמיוחד בתקופת משבר הקורונה.
אבות למען צדק
מקורות:
נייר עמדה של העמותה בנוגע לאלימות במשפחה
https://drive.google.com/file/d/11Q4d_e8RIdsj8wpwE4tvovDvUIcacsua/view?usp=sharing
שנתון משטרת ישראל.
https://www.gov.il/BlobFolder/reports/police_statistical_abstract_2018/he/shanton_2018.pdf
פרסום הלמ”ס.
שיעורי תמותה מתוקננים לגיל רצח בקרב גברים בישראל ובמדינות ה-OECD ב-2015
https://www.cbs.gov.il/he/mediarelease/doclib/2018/363/05_18_363t9.pdf
שיעורי תמותה מתוקננים לגיל רצח בקרב נשים בישראל ובמדינות ה-OECD ב-2015
https://www.cbs.gov.il/he/mediarelease/doclib/2018/363/05_18_363t10.pdf