נייר עמדה בנושא תקציב התכנית למניעת אלימות במשפחה, הונח על שולחן הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת ישראל.

עשרות שנים ידוע באקדמיה בעולם, כי בנושא אלימות במשפחה, בין בני זוג קיימת סימטריה באלימות, וכלפי ילדים, לפי כל המחקרים, נשים אלימות יותר.

אלימות במשפחה כוללת נשים אלימות, זאת מחלה חברתית רעה, שפוגעת בגברים וילדים ולא רק בנשים. כמו כן, ברצוננו להסב את תשומת הלב, לידיעות על תת הדיווח והחשש של גברים מפניה לעזרה, שמא יחוו התעללות נוספת מידי גורמי אכיפת החוק בבואם להגיש תלונה על אלימות בת הזוג – תופעה שנקראת ‘מעצר המתלונן’ קרי תלונת שווא.

  • קיים מידע רב בתחום האלמ”ב במחקר, לפניכם תקציר – בכל המחקרים מדברים על סימטריה במעשי האלימות בין המינים (וחלקם אף מצביעים על אלימות נשית גבוהה מזו של גברים):
    • מאמר ב’חברה ורווחה’ – רבעון לעבודה סוציאלית, כרך ל”ט חוברת 4, דצמבר 2019.
    • פרסום בערוץ 7 בנושא: פרופ’ זאב וינשטוק נשא דברים נרגשים בדיון ראשון מסוגו בוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי בראשות ח”כ מיקי זוהר (ליכוד). “כמעט 50 שנים אנחנו יודעים שאלימות של גברים כלפי נשים מתרחשת בשיעורים דומים לאלימות שמופעלת ע”י נשים כלפי גברים ביחסים אינטימיים, כמעט בכל חברה ותרבות שאנחנו מכירים, החל מחברות מסורתיות וכלה בחברות ליברליות מערביות”.
      נציג משרד הרווחה בדיון, חגי מויאל – המפקח על מערך הטיפול באלימות במשפחה – הכחיש את טענותיו של פרופ’ וינשטוק. לדבריו, קיים גם טיפול המותאם לנשים אלימות ולגברים קורבנות אלימות – אנו כמובן לא מכירים כל טיפול כזה – להיפך.
    • מחקר שמאגד 343 מחקרים בתחום האלמ”ב, מצביע על סימטריה באלמ”ב בין בני זוג או על אלימות נשית גבוהה יותר (בחלק מהמחקרים).
    • מחקרה של פרופ’ שרה בן דוד בתחום ומסקנותיו על הסימטריה ועל הסתרת נתונים בנוגע לאלימות נשית. 
    • המומחה העולמי מספר אחת בתחום האלמ”ב, פרופ’ מורי שטראוס ז”ל, במאמר על הסימטריה באלמ”ב ועל ההתעלמות מהעובדות המצביעות עליה.

בשנתון משטרת ישראל ניתן לראות, כי בשנת 2018 27% מהתיקים שנפתחו בגין אלימות בין בני זוג היו בגין תלונות של גברים נגד נשים, 7,184 תיקים על אלימות של בת הזוג נגד בן הזוג – ובתכניות למניעת אלימות במשפחה, מתעלמים לחלוטין מגברים נפגעי אלימות.

מקור: שנתון משטרת ישראל 2019, קישור

כמו כן, אנו מתריעים זמן רב, על תופעות אלו ומחלקת המחקר שלנו הביאה עדויות לקיומן, הן בהיבט האלימות הזוגית לסוגיה, הן בהיבט מעצרי שווא של גברים נפגעי עלילות נשים, כמו גם תת הדיווח של גברים, תוצאת החשש המוצדק. 

נעבור לכנסת, דו”ח הממ”מ לדוגמא. דו”ח שהוגש לועדה לקידום מעמד האישה, שמרכז נתונים לגבי אלימות של גברים כלפי נשים בשנת 2013. דו”ח בעייתי זה מהווה דוגמה להטייה החד-צדדית בעניין אלימות בתוך המשפחה, הוא עוסק כמעט כולו באלימות של גברים כלפי נשים ובכך נוצר הרושם כאילו התופעה ההפוכה לא קיימת. כך, יש לנו נתונים לגבי נשים שנרצחו בידי בני זוגן, אבל לא התופעה ההפוכה.

בכל-זאת, כשהדו”ח טורח לציין עבירות משני הצדדים, למשל בעניין עבירות מין, המספרים מפתיעים: מסתבר שחלקם של גברים כקורבנות לתקיפה מינית כלל לא שולי. כרבע מסך כל התיקים הנפתחים על אלימות מינית נוגעים לגברים שהותקפו מינית. כך, ב-2013, 3,081 תיקים נפתחו בגין נשים שהיו קורבנות תקיפה מינית, לעומת 1,128 תיקים בגין גברים שהיו קורבנות לתקיפה כזו.

בשנת 2019 נרצחו 5 נשים בידי בן זוגן, כאשר 3 נרצחו בחברה היהודית, ו- 2 נרצחו בחברה הערבית. שאר הנרצחות הן על רקע פלילי. מאידך, אם נשווה לשנת 2018, נשים רצחו לפחות 7 פעמים: 3 גברים נרצחו בידי בנות זוגם, 2 פעוטות הוטבעו למוות בידי אמהותיהם, ו- 2 נשים נרצחו בידי נשים. כך שנראה, שתופעות של רצח ואלימות בידי נשים, לא מקבלות מענה ציבורי מספק, אם בכלל.

בשנת 2019 נרצחו 3 נשים, מספר הנרצחות הנמוך ביותר בשנים האחרונות

  מקור: שנתון משטרת ישראל 2019, קישור.

למעשה, מדינת ישראל היא מבין המדינות הבטוחות ביותר לנשים בעולם המערבי – הסיכוי של אישה להירצח בישראל בידי בן זוגה הוא אחד למיליון!

המלצתנו:

בכל מדינות העולם ידוע על סימטריה באלימות בין בני זוג ובהתאם קיימים מענים לנשים וגברים, למעט במדינת ישראל, במשרד הרווחה ושלוחותיו מתקיימים: אישה מוכה וגבר אלים.

אלימות של נשים כלפי גברים, כלפי ילדים וכלפי נשים אחרות, היא תופעה נפוצה, הכוללת אדישות וסלחנות של המערכת המשפטית כלפי התוקפות. משרד הרווחה וכלל הרשויות מתעלמות מהפגיעה בגברים. במשרד הרווחה אין מענים לגברים מוכים.

במסגרת תקציב התכנית למניעת אלימות במשפחה:

נדרשת הקצאה תקציבית לכל הפחות 30% לצורך מענה לגברים נפגעי אלימות.

לתקצב הקמת ארבעה מקלטים לגברים מוכים.

לתקצב מרכזי סיוע יעודיים אשר יתנו מענה רוחבי לסוגיית גברים נפגעי אלימות במשפחה.

לתקצב קו מצוקה ייעודי לגברים (ולא כזה המניח שגברים הם אלימים).

לתקצב ולהקים מסגרות לטיפול בנשים אלימות.

תחום מדיניות וחקיקה, אבות למען צדק.

דוברות אבות למען צדק.

By אבות למען צדק

אבות למען הצדק פועלת ומקדמת שוויון בין המינים בכל תחומי החיים, למען חיזוק מעמד המשפחה, זכויות גברים אבות ובנים, יוזמת הקמת קהילות תומכות לגברים במשבר ושותפה בפורום הארגונים למען המשפחה.

השאר תגובה